Biosfärkultur
Ett samverkansinitiativ kring kulturens roll i Storkrikets platsutveckling.
2024
Bakgrund
”Kultur bidrar till kunskapsutveckling, förståelse för historia och framtid, kreativitet och innovativa lösningar samt mångfald och gemenskap. Det är också ett sätt att nå ut till nya grupper i samhället, engagera fler, och för att skapa situationer där olika perspektiv kan mötas.” – Storkrikets strategi 2023-2025
Storkriket har i sin strategi identifierat sex strategiska stödprocesser för hållbar utveckling. En av dessa är Kultur. Sedan tidigare arbetar Storkriket med kultur i projektet Vår plats i biosfären. Där har kulturdimensionen ingått som platsutvecklare och projektet har där fokuserat på tre delar – Storkrikets rika kulturhistoria, Biosfärfestivalen och kunskapsturism. Arbetet med detta har bland annat lett fram till uppstarten av detta samverkansinitiativ med namnet Biosfärkultur. De tre kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo kommer under 2024 driva vars ett startstödsprojekt om hållbar platsutveckling genom kultur.
Vad ska vi göra?
Projekten kommer undersöka och testa olika idéer, utbyta erfarenheter över kommungränserna och diskutera möjligheter för smarta samarbeten i Storkriket. Utöver kommunerna deltar även föreningen ARNA som driver projektet LAnd Art Live – Vombsjön 2024. Vill du läsa mer om de olika projekten? Kika här nedanför!
Finansiering
Projektmedel kommer från Region Skåne, samt de tre kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo.
Harlösa Donationshus - livet i ett fattighus på 1800-talet
Eslövs kommun
Filmen om Harlösa Donationshus har undertiteln ”leva på nåder – om livet i ett fattighus”. Den är framtagen i ett samarbete mellan Eslövs kommun, föreningen ARNA och Harlösa Donationshus inom projektet Konst och kultur i förändringsarbete med syftet att levandegöra det rika kulturarvet i Storkriket.
I filmen som är framtaden inför Biosfärfestivalen 2024 sjunger Anneli Åkesson skillingtryck och berättar om hur det var att bo i Harlösa Donationshus under 1800-talet.
Nille Leander och Tom Pihl har gjort filmen och i samarbetet med ARNA ingick även att göra en hemsida för Harlösa Donationshus.
Land Art Live
Föreningen ARNA
I Land Art Live skapas tillfälliga konstverk om vårt förhållande till vatten i klimatförändringarnas tid vid Vombsjöns strand. Platsen är vad med omsorg. Stranden ingår i Övedsklosters naturreservat och Vombsjön är den viktigaste vattentäkten i Skåne. Vombsjön ligger också mitt i Storkriket som arbetar för en hållbar utveckling inom Unesco:s program för biosfärområden.
Konstnärernas arbetsprocesser med att skapa sex Land Art verk på stranden och i vattnet möter publiken under Biosfärfestivalen med syftet att leda till samtal om vattenfrågor idag och i framtiden. Projektet innehåller också workshops för ungdomar, förskolepedagoger och för allmänheten. Konstverken finns bara tillfälligt på stranden under några dagar men kommer leva kvar i form av en digital utställning på en app. På så sätt kommer besökare vid Vombsjön kunna ta fortsätta del av Land Art Live även efter projektets slut.
ARNA-projektet Land Art Live är skapat i samarbete med biosfärkandidatur Storkriket och med stöd från Region Skåne samt kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo.
Vingpennan
Lunds kommun
Vingpennan är en skrivtävling som utvecklats i ett samarbete mellan Lunds kommun och Författarskolan vid Lunds universitet inför Biosfärfestivalen 2024. Idén växte fram i projektet Kultur i förändringsarbete som Lunds kommun utvecklade i ett samarbete med biosfärkandidatur Storkriket och föreningen ARNA.
Skrivtävlingen är tänkt att hållas årligen. Under 2024 består Vingpennan-deltagarna av studenter och lärare från magisterkursen i Litterär gestaltning vid Lunds universitet som skrivit poesi inom ett samarbete med Skissernas museum med anledning av Fredrik Strids separatutställing Making Nature.
Du kan ta del av Vingpennans verk i skriven och inläst form, på vingpennan.se samt i naturen runt Hasslemölla. Varmt välkommen!
Nästa Vingpennan anordnas 2025.
Med vind i håret
Sjöbo kommun
Färdas du genom landskapet som en häst, ko, EPA-traktor eller kanske som ett porlande vatten?
Välkommen att uppleva ett helt nytt interaktivt konstverk skapat för biosfärområdet och landskapet kring Vombsjön: En upplevelse du ser och hör utomhus via din mobil, som handlar om rörelserna i landskapet kring Vombsjön, där asfalt möter äng. Av Marika Hedemyr & team i samarbete med Sjöbo Konsthall.
Verket finns på 10 olika platser och är tillgängligt via din mobil dygnet runt 7 september – 4 oktober 2024.
- Föreningsgården Gårdstånga
- Fotbollsplanerna Gårdstånga
- Gamla torg, Sjöbo
- Övedskloster, gårdsplanen och i trädgården
- Badplatsen vid Vombsjön
- ”Säkra slingan” i Vollsjö
- Sjöbo Golfklubb
- Storkhägn Hemmestorps Mölla, Blentarp
- Harlösa Donationshus
Såhär gör du för att uppleva verket
För att uppleva verket behöver du en smartphone med internetuppkoppling (laddad, upplevelsen drar lite på batterierna men ger dig energi!):
1) Ladda ner den kostnadsfria appen Meadow: https://www.untold.garden/meadowLänk till annan webbplats. till din mobil.
2) Ta dig till en av platserna där verket finns placerat – du ser platserna på kartan i appen.
3) När du är på plats, starta appen Meadow och öppna upplevelsen genom att klicka på titeln Med vind i håret, eller symbolen på kartan.
4) Stanna i upplevelsen så länge du vill.