Policylabb för naturbaserade lösningar i tvärkommunal klimatanpassning

Policylabb Storkriket samlar relevanta aktörer inom biosfärområdet för att gemensamt identifiera utmaningar relaterade till ….. och tillsammans ta fram arbetssätt för att samarbeta/samverka kring klimatanpassning genom naturbaserade lösningar. Vi genomför ett antal policylabb, där vi bland annat undersöker ansvar och rådighet i hanteringen av klimatutmaningar för att tillsammans utforska och utveckla metoder och organisatoriska strukturer för samverkan. Eftersom klimatförändringar inte tar hänsyn till administrativa gränser, har vi valt att arbeta på landskapsnivå för att undersöka hur gränsöverskridande samverkan bör utformas för att effektivt hantera klimatanpassningsfrågor. Ett av projektets mål är en övergripande strategi för samverkan kring klimatanpassningsarbete på landskapsnivå inom Storkriket.

Hitta på sidan!

Vår utgångspunkt

Hur kan vi bevara och stärka
Livsmedelsproduktion
Vattenförsörjning
Biologisk mångfald

i ett förändrat klimat?

Föregående bild
Nästa bild

Vad ska projektet göra?

Ett policylabb går ut på att relevanta aktörer tillsammans identifierar och prioriterar utmaningar inom en viss frågeställning och tillsammans arbetar fram lösningsförslag. Detta görs i flera på varandra följande steg genom ett antal workshopsliknande möten (policylabbs). Resultaten kan vara arbetssätt, samverkansstrukturer, strategier eller policyförslag.

Policylabb Storkriket fokuserar på utmaningar som uppstår kring samverkan mellan olika aktörer i arbetet med klimatanpassning med hjälp av naturbaserade lösningar. Policylabb utgör en plattform där olika perspektiv, kunskaper och erfarenheter från kommunala aktörer och samhällsaktörer förenas med vetenskaplig expertis. Förhoppningen är att dessa möten möjliggör en mer effektiv hantering av de komplexa utmaningar som klimatanpassning medför.

Projektet pågår under 2024-2025 och själva policy-labb-arbetet pågår främst under hösten 2024- våren 2025. Under denna period kommer ett antal större och mindre möten hållas, där deltagarna tillsammans indentifierar och prioriterar relevanta utmaningar samt i mindre gruppen arbetar fram potentiella lösningar till ett urval av dessa. I slutet av processen genomförs ett bredare möte för att presentera och validera resultaten.

Vad innebär det att delta?

För att säkerställa projektets optimala förutsättningar, är det önskvärt att du som deltagare engagerar dig under hela projektförloppet. 

Som inbjuden aktör förväntas du bidra med din expertis och erfarenhet inom ditt specifika område. Tillsammans med övriga aktörer kommer du att delta i kartläggningen av utmaningar och identifieringen av möjligheter för klimatanpassning på landskapsnivå. 

Detta är en unik möjlighet för dig som aktör att kunna synliggöra utmaningar och ge synpunkter kring hanteringen av dessa inom Storkriket. Du kommer också att få vara med och ta fram gemensamma lösningar i samverkan med ett brett nätverk av aktörer i området. Projektet lägger grunden till det blivande biosfärkontorets arbete med klimatanpassning framöver och är därmed ett utmärkt tillfälle att påverka områdets utveckling på längre sikt.  

Vad är Storkriket?

Biosfärområden utses globalt för att demonstrera hur ekologiska resurser kan användas på ett hållbart sätt utan att uttömmas, och för att skapa plattformar där metoder för hållbar utveckling kan utvecklas och testas för både människor och miljö. Syftet med biosfärområdena är att främja långsiktig hållbar samhällsutveckling. Varje biosfärområde är unikt och fokuserar på specifika områden. Storkriket, som omfattar Lunds kommun, Sjöbo kommun och de södra delarna av Eslövs kommun, kandiderar till att bli Sveriges åttonde biosfärområde. Tack vare Storkrikets  geologi har området idag flera unika värden. Här samsas jordbruksmark av klass 10+, hög biologisk mångfald och mänsklig närvaro om platsen. EN MENING OM VAD SOM GÖR STORKRIKET SÅ UNIKT! Under kandidaturen har flera projekt initierats för att stärka området, med fokus på att främja samverkan mellan olika aktörer i regionen. 

Translate »